ПРОЕКТИ

Хмарочос із дерева: в Канаді дозволили масово будувати сучасні екологічні будинки

До будівельного кодексу Британської Колумбії (провінція Канади) внесли зміни, згідно з якими можна будувати будівлі з дерева висотою до 12 поверхів.

ВДАЛИЙ ДОСВІД. Будівельні норми змінили після того, як вивчили результати пілотних проектів. Одним із них стала будівля Brock Commons, побудована у 2017 році. У цьому будинку висотою 53 метри знаходиться гуртожиток для 400 студентів ванкуверського університету UBC. Цей 18-поверховий будинок спроектувала і побудувала канадська архітектурна фірма Acton Ostry. Всі будівельні роботи вклалися в 70 днів (не рахуючи оздоблення).

Також раніше повідомлялося, що найвищу у світі будівлю з дерева побудували в Норвегії: її висота – 85,4 метра.

ШВИДКІСТЬ. У Канаді багато деревини, яка використовується для будівництва, і дерев’яні будинки більш екологічні, ніж ті, що побудовані з традиційних матеріалів. Має значення і те, що зараз досягнуто такого рівня технологій, коли дерев’яні деталі створюються на заводі, а на місці лише монтуються.

«Ця технологія будівництва з масивної деревини дозволяє швидше вести роботи, оскільки великі частини будівлі можуть бути виготовлені на заводі, а потім зібрані на місці. Чим швидше ми зможемо побудувати будинки, яких потребують люди, тим краще для громад по всій Британській Колумбії», – заявила Селіна Робінсон, міністр муніципальних справ та житлового будівництва Британської Колумбії.